Politika piškotkov | Mos Servis

Politika piškotkov

Telefonska številka

+386 3 819 0182

Piškotki

Kaj so piškotki? Piškotek je datoteka, ki shrani nastavitve spletnih strani. Spletna mesta piškotke shranijo v naprave uporabnikov, s katerimi dostopajo do interneta z namenom prepoznavanja posameznih naprav in nastavitev, ki so jih uporabniki uporabili pri dostopu. Piškotki omogočajo spletnim stranem prepoznavanje, če je uporabnik že obiskal to spletno mesto in pri naprednih aplikacijah se lahko z njihovo pomočjo ustrezno prilagodijo posamezne nastavitve. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga uporablja uporabnik – ta lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči.

Zakaj so piškotki potrebni?

Piškotki so temeljnega pomena za zagotavljanje uporabniku prijaznih spletnih storitev; najpogostejše funkcije e-poslovanja ne bi bile mogoče brez piškotkov. Interakcija med spletnim uporabnikom in spletno stranjo je s pomočjo piškotkov hitrejša in enostavnejša. Z njihovo pomočjo si spletna stran zapomni posameznikove preference in izkušnje, brskanje po spletnih straneh pa je s tem bolj učinkovito in prijetno. Razlogov za uporabo piškotkov je več. Uporabljajo se za shranjevanje podatkov o stanju posamezne spletne strani (podrobnosti o prilagoditvah posamezne spletne strani), pomagajo pri izvajanju spletnih storitev (npr. spletne trgovine), pomagajo pri zbiranju statistik o uporabnikih in obiskanosti spletnega mesta, o navadah spletnega uporabnika , itd. S pomočjo piškotkov lahko torej ocenimo učinkovitost zasnove našega spletnega mesta. O priporočeni in dovoljeni uporabi piškotkov na spletnih straneh si lahko preberete tudi smernice informacijskega pooblaščenca za uporabo piškotkov, ki jih najdete tukaj.

Seznam piškotkov na naših spletnih straneh:

Spletne straniIme piškotkaTrajanjeOpis
mos.siEuCookieLaw1 letoShrani uporabnikove preference
mos.siGoogle Analytics2 letiZabeleži razlikovanje med uporabniki in sejami
_fbp .mos.siOglaševanje3 meseceTa piškotek nastavi Facebook za prikazovanje oglasov na Facebooku ali na digitalni platformi, ki jo poganja oglaševanje Facebook, po obisku spletnega mesta.
fr .facebook.comOglaševanje3 meseceFacebook nastavi ta piškotek za prikazovanje ustreznih oglasov uporabnikom s sledenjem vedenju uporabnikov po spletu, na spletnih mestih, ki imajo Facebook pixel ali Facebook socialni vtičnik.

TUJI ELEMENTI SPLETNE STRANI
www.gstatic.com7 third-party domains on mos.si
fonts.googleapis.com
fonts.gstatic.com
maps.googleapis.com
maps.gstatic.com
www.google-analytics.com
www.google.com
www.gstatic.com

SLEDENJE OBISKOVALCEM
Doubleclick
Google Analytics

OBSTOJEČI PIŠKOTKI
“domain”: “.mos.si”,
“expirationDate”: 1699540843,
“hostOnly”: false,
“httpOnly”: false,
“name”: “_ga”,
“path”: “/”,
“sameSite”: “unspecified”,
“secure”: false,
“session”: false,
“storeId”: “0”,
“value”: “GA1.2.2008499292.1636468814”,
“id”: 1

“domain”: “.mos.si”,
“expirationDate”: 1636555243,
“hostOnly”: false,
“httpOnly”: false,
“name”: “_gid”,
“path”: “/”,
“sameSite”: “unspecified”,
“secure”: false,
“session”: false,
“storeId”: “0”,
“value”: “GA1.2.1197590248.1636468814”,
“id”: 2

“domain”: “mos.si”,
“hostOnly”: true,
“httpOnly”: false,
“name”: “GetLocalTimeZone”,
“path”: “/”,
“sameSite”: “strict”,
“secure”: true,
“session”: true,
“storeId”: “0”,
“value”: “GMT+0100 (Srednjeevropski standardni čas)”,
“id”: 3

“domain”: “mos.si”,
“expirationDate”: 1668004823,
“hostOnly”: true,
“httpOnly”: false,
“name”: “moove_gdpr_popup”,
“path”: “/”,
“sameSite”: “lax”,
“secure”: false,
“session”: false,
“storeId”: “0”,
“value”: “%7B%22strict%22%3A%221%22%2C%22thirdparty%22%3A%221%22%2C
%22advanced%22%3A%221%22%7D”,
“id”: 4

Piškotki, ki jih uporabljamo na naši spletni strani, ne zbirajo vaših dodatnih osebnih podatkov na katere niste pristali in s katerimi bi vas bilo mogoče osebno prepoznati. Piškotki ne morejo poškodovati vašega računalnika, tablice ali mobilnega telefona. Piškotki omogočajo delovanje naših spletnih mest in nam pomagajo razumeti, katere informacije so za obiskovalce najkoristnejši.

Priglasitev

Z uporabo teh spletnih mesta, kot so navedeni v seznamu spletnih mest, ki jih upravlja upravljavec se strinjate, da ta spletna mesta nastavijo piškotke na vašem računalniku ali mobilni napravi do preklica ali izbrisa do katerega imate pravico in jih v svojem brskalniku upravljate sami.

Upravljanje in brisanje piškotkov

Če želite spremeniti način uporabe piškotkov v brskalniku, vključno z blokiranjem ali izbrisom, lahko to storite z ustrezno spremembo nastavitev brskalnika. Za upravljanje piškotkov vam večina brskalnikov omogoča, da sprejmete ali zavrnete vse piškotke, sprejmete samo določeno vrsto piškotkov ali pa vas opozori, da stran želi shraniti piškotek. Piškotke, ki jih je brskalnik shranil, lahko tudi enostavno izbrišete. Če spremenite ali izbrišete brskalnikovo datoteko s piškotki, spremenite ali nagradite vaš brskalnik ali napravo, boste morda morali ponovno onemogočiti piškotke. Postopek za upravljanje in brisanje piškotkov se razlikuje od brskalnika do brskalnika. Če potrebujete pomoč, lahko pogledate v brskalnikovi pomoči uporabnikom.